KARS Haber Girişi : 15 Eylül 2019 22:24

Karslıların Dikkatine!

Karslıların Dikkatine!
Kars'ta nerede görürseniz görün, anında ihbar edin!

Kars Olay-Kars'ta son zamanlarda adeta moda haline gelen o uygulamanın büyük suç teşkil ettiği ortaya çıktı. Özellikle işyerleri ve dükkânların önlerine reklamlı dubaların, mantarların ve zincirlerin konularak bu alanlara araç park edilmesine engel olanların sayısının hızla arttığı Kars'ta, hukukçulardan uyarı geldi. Hukukçular, kamuya açık alanların ve özellikle de araç parkı için ayrılmış cadde kenarlarının, kimi işyeri sahipleri tarafından duba, huni ve çeşitli araç-gereçlerle kapatılmasının hukuki hiçbir dayanağının bulunmadığını belirterek, vatandaşları bu konuda bilinçli olmaya çağırdılar. Hukukçular, “Kars'ta çok sık olarak işyerlerinin önlerine reklamlı dubalar, mantarlar ve zincirlerle bu alanlara araç park edilmesinin yasaklandığı görülmektedir. Bu şekilde bir yasak koymaya ilgili kişilerin yetkisi olmadığı gibi kamusal alanın vatandaşlar açısından herhangi bir izin olmaksızın kısıtlanması da ayrıca suç teşkil etmektedir. Bu alanlara izin alınmaksızın konulan tabela, duba gibi eşyalar Kabahatler Kanunu açısından da cezai işlem gerektirmektedir” diye konuştular.

 

5 BİN LİRAYA KADAR PARA CEZASI VAR!
İşyeri ve dükkan sahiplerinin kaldırım ve cadde kenarlarını araç parkına kapatabilmeleri için belediyeye işgaliye ücreti ödemeleri gerektiğini vurgulayan hukukçular, “Böyle bir durumda vatandaşlarımız söz konusu işyeri sahibinden işgaliye ücreti ödeyip ödemediğine dair makbuz ya da ilgili kararı isteyebilirler. İşyeri sahibi böyle bir yetkisinin olup olmadığını kanıtlamak ve o belgeyi ibraz etmek zorundadır. Aksi halde 800 liradan başlayıp, 5 bin liraya kadar para cezasıyla cezalandırılır” şeklinde konuştular.

 

GÖRDÜĞÜNÜZ YERDE İHBAR EDİN!
Kars'ta söz konusu uygulamanın sıklıkla görüldüğünü anlatan hukukçular, “Vatandaşımız şunu bilsin ki; gasp edilen hak kendi hakkıdır. Hiçbir esnafın işyeri ve dükkânının önünü araç parkına kapatma ya da müşterilerine ayırma gibi bir hakkı ve yetkisi yoktur. Böyle bir müdahale sosyal devlet ilkesine de aykırıdır, Kabahatler Kanunu’na da aykırıdır. Üstelik aynı zamanda hürriyeti kısıtlama suçu da işlenmektedir. Karslı vatandaşlarımız ve özellikle de sürücüler, böyle bir durumla karşılaşır karşılaşmaz kolluk kuvvetlerini anında bilgilendirsin ve ihbarda bulunsunlar” diye konuştular. Öte yandan Kars Belediyesi zabıta ekipleri ve Kars İl Emniyet Müdürlüğü Trafik Ekiplerinin de, geçtiğimiz günlerde şehirde baştan aşağı bir denetim yaparak, söz konusu suçu işleyen esnafa cezai işlem uygulayadı. Yetkililer, 155 Polis İmdat ve 153 numaraları Alo Zabıta hattına bu konudaki şikayetlerin ulaştırılabileceğini kaydettiler. 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.