Kars Olay-Kars'ta arıcılık yaptığını sıcak bölge olduğu için arılarını kışın Iğdır'da konaklattığını beriten bal üreticisi Davut Yeltekin:"Yeltekin ben Kars arıcılar birliğine bağlı bulunmaktayım. İlkbahar bakımı ve Iğdır sıcak bölge olduğu için daha fazla mevcutla Kars geri dönebilmek için burayı tercih ediyoruz. Mayıs ayının ortalarına doğru arılarımızı Kars’a geri götüreceğiz. Kars’taki flora kendisini belli ettikten sonra geri döneceğiz." dedi.

Arı ürünlerinin bağışıklığı güçlendirdiğini dile getiren Yeltekin: “Bal daha doğrusu arı ürünleri bağışıklığı güçlendirici ürünleridir. Propolis, arı sürü, polen, balın kendisi yani bunlar bağışıklığı güçlendirici ürünlerdir, besin olarak değeri yüksektir." belirtti.


Koronavirüs salgının esnafı da etkileyeceğini belirten Davut Yeltekin, “Tabi ki bu ekileme olarak sadece ticari anlamda esnafların iş yapamaması konusunda bizi illaki etkileyecek, fakat arı üretimimizde ve randıman konusunda bizleri etekleyecek hiçbir durum yok." diye söyledi.


Arı üreticilerine devlet desteğinin kovan başına 15 tl olduğunu bunun da çok cüzi bir miktar olduğunu belirten bal üreticisi Yeltekin; “Devlet kovan başı önceden 10 tl yardım ederken şimdilerde kovan başı 15 Tl destek veriyor, ama bu çok cüzi bir miktar bu verilen para hiçbir şey değil, şuan biz Iğdır’da genellikle kiralık duruyoruz, biz devletten aldığımız destek Iğdır’da verdiğimiz kirayı dahi karşılamıyor, kesinlikle verilen destek yetmiyor, çünkü arıların sayısı fazla olunca az da olsa kovan desteğine göre yer parası biraz fazla." açıklamasında bulundu.


Son olarak Iğdır’da konaklatılan arı kovanlarını en geç 1 Haziran’da Kars’a geri getireceklerini belirten Davut Yeltekin; “Mayıs ayının 15 ile 20 si arası Kars’a dönmeyi planlıyoruz. Haziran’ın 1’ini bulmaz. Çünkü arılarımızın Kars’ta da polen alması gerekiyor, arının Kars’ta da polen tüketmesi lazım ki mevcut olan polen stoğunu hem arttırması hem de yavru stoğunu ileri götürebilmesi için bu şart." dedi.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.