KARS Haber Girişi : 27 Ağustos 2022 13:18

Kars'ta Kovandan Kavanoza Orijinal Bal Süreci

Kars'ta Kovandan Kavanoza Orijinal  Bal Süreci
Baldamlam Şarküteri ve arıcı izzettin Arslan, mart ayında başlayan kovandan kavanoza orijinal bal serüvenini bin bir emek ve uğraş sonucu bal sağımı yaparak sonlandırıyor.

Kars Olay- Kars'ta  arıcı İzzettin Arslan,  Kars'ın 2.500 rakımlı bol çiçekli yaylalarında dünyada bilinen ve ekonomik değere sahip dört ırktan biri  olan  Kafkas Arıları ile  organik bal üretimi yapıyor. Organik balın kovandan kavanoza ulaşma süreci ve sahte bal ile farkına da değinen Arslan, bin bir özenle baktıkları kovanlardan bal süzme işlemine başladıklarını belirtti. 

 

Organik bal üretim merkezlerinin öne çıkan yerlerinden biri olan Kars'ta arıcılık yapan Arslan, yüzde yüz organik olarak  üretimini yaptığı karakovan balını kendi iş yeri Baldamlam Şarküteri aracılığıyla tüketicisine ulaştırıyor.

 

Tüketiciler açısından önemi büyük olan ve kış aylarında daha çok tüketilen organik balın üreticilerinden arıcı İzzettin Arslan, “Kovandan kavanoza kadar organik tarım yönetmeliğine uygun şekilde üretilen denetlenen ve sertifikalandırılan bala organik bal diyoruz. Bölgemiz, organik bal üretimi için çok uygun. Çünkü bu bölgede, yaylalarda kır çiçekleri var ve bitki floramız oldukça zengin. Organik tarım yönetmeliğine göre, organik bal üretilecek alanın sadece kır bitkilerinden oluşması gerekiyor. Bizim kovanlarımızı kurduğumuz yayla o yüzden organik bala çok uygun” dedi.

 

İzzettin Arslan, organik bal üretiminin sıkı bir denetimden geçtiğine dikkat çekerken, "Organik bal, kovandan kavanoza kadar çok sıkı bir denetim gerektiriyor. Ve burada üreticiye hata yapma şansını bırakmıyor. Eğer tüketiciler yüzde yüz gerçek bir bal tüketmek istiyorlarsa bizim ürettiğimiz balı denemeli. Çünkü ürettiğimiz organik bal kovandan kavanoza kadar çok sıkı denetleniyor, numuneler alınıyor ve emin olduktan sonra ‘organik bal’ adı altında satıyoruz.”dedi.

 

Organik balda polifloralı balı tavsiye eden arıcı Arslan, “Organik bal üretici olarak, tüketicilere polifloralı organik  bal tüketmelerini tavsiye ediyorum. Poliflorala, çok bitki içeren bal demek. Kars'ın yaylarında, kışın karlı olması sebebiyle, bol miktarda çiçek var. Bu bölgede üretilen ballara, polifloralı yani çok çiçekli bal diyoruz. Tüketicilerimize bu tür balları tüketmelerini tavsiye ediyorum" diye konuştu.

 

Arının temizliği çok sevdiğini söyleyen  İzzettin Arslan, “Arılar pisliği hiç sevmezler. Pürfüm, hayvan kokusu, kimyasal madde ve ter kokularına arılar sinirlenir ve sıcak bakmazlar. Arıda her hangi bir hastalığın olmaması için günlük bakımlarını yapıyoruz. Bir sıkıntı olunca da hemen müdahalesini yapıyoruz. Bal zamanı ilaç bile kullanmıyoruz. Arıcılık meşakkatli bir iş ve oldukça zordur.  Manevi yönden rahatız çünkü organik bal üretiyoruz.” dedi. 

Sizler de şekersiz organik bal tüketmek istiyorsanız TIKLAYIN!

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.