KÜLTÜR-SANAT Haber Girişi : 30 Eylül 2019 20:55

Kars'ta 'Bir Zamanlar Selçuklu' Sergisi Açıldı

Kars'ta 'Bir Zamanlar Selçuklu' Sergisi Açıldı
Kars'ta "Bir Zamanlar Selçuklu” Sergisinin Açılışı Yapıldı.

Kars Olay-Kars Valisi Türker Öksüz,  Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Geleneksel Anadolu Kültür ve Sanat Atölyeleri Akademisi (GAKSA) işbirliğinde gerçekleştirilen "Bir Zamanlar Selçuklu" adlı gezici serginin açılışını yaptı.

Kars Valiliği öncülüğünde organize edilen sergi, Kafkas Cephesi Harp Tarihi Müzesinde (Kanlı Tabya), Karslıların beğenisine sunuldu.

Serginin gezilmesinin ardından değerlendirmelerde bulunan Kars Valisi Türker Öksüz, serginin Anadolu Selçuklu tarihine ışık tuttuğunu belirterek, Kültür ve Turizm Bakanlığı nezdinde Geleneksel Anadolu Kültür ve Sanat Atölyeleri Akademisi Yönetim Kurulu Başkanı Prof Dr.Işın Fırat’a teşekkür etti.

Anadolu’nun çok zengin bir kültüre sahip olduğunu da hatırlatan Vali Türker Öksüz: “Bu sergide Anadolu Selçuklularının tarihine şahitlik ettik. Sergilenen eserler ile anlatılanlarla yüzyıllar öncesine gittik. O dönemlerde yaşayan devlet büyüklerini tanıma fırsatı bularak çok önemli bir anı yaşadık. Sanki onlar canlandı. Beraber birlikte onlarla aynı ortamı teneffüs ettik. Onları bir kez daha burada almış olduk. Şunu ifade etmek isterim ki burada yaşayan tarihimize ışık tutan, katkı sunan Anadolu Selçuklu Devleti’nin o dönemde yaşayan herkesi bir kez daha rahmetle minnetle anıyorum. Biz çok hakikaten çok zengin bir kültürün yanında çok önemli bir tarihin mirasçısıyız. Bu, dünyada ender ülkelere, ender milletlere nasip olan bir şeydir. Bunun kıymetini bilelim. Geçmişimizden alacağımız bu ilhamı geleceğe ışık olarak yansıtalım.” şeklinde konuştu.

"Bir Zamanlar Selçuklu" adlı gezici serginin açılışına; Kars Valisi Türker Öksüz, İl Jandarma Komutanı Hidayet Arıkan, Ak Parti İl Başkanı Adem Çalkın, Kamu kurum-kuruluşlarının yöneticileri, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

Açılan sergide, Anadolu Selçuklu döneminde yaşamış sultan, hanım sultan, bani, ilim ve bilim insanlarının şahsiyetlerini anlatan kitre heykeller, yaşantılarını anlatan menkıbe tasviri yağlı boya tablolar, dönemin replika keçe başlıkları ve Konya Olgunlaşma Enstitüsünün hazırlamış olduğu Selçuklu kostümleri yer alıyor. Yaklaşık 200 eserin sergilendiği sergi, 4 Ekim 2019 tarihine kadar açık kalacak.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.