EKONOMİ Düzenleme Tarihi : 23 Eylül 2020 10:08 Haber Girişi : 23 Eylül 2020 10:10

Kars'ın 382 Köyüne Süt Sağım Makinası Verilecek

Kars'ın 382 Köyüne Süt Sağım Makinası Verilecek
Kars'ta "Sağlıklı Eller Hijyenik Sütler" projesi kapsamında her köyden bir yetiştiriciye süt sağım makinası verilecek.

Kars Olay-Konuyla ilgili bilgi veren Kars Tarım ve Orman İl Müdürü Dr. Hüseyin Düzgün şunları söyledi; "Müdürlüğümüz çiftçilerimize yetiştiricilerimize gerek bakanlığımızın merkezi bütçesinden gerekse yerel de sayın valimizin yardımlarıyla özel idareden, DAP’tan ve Serhat Kalkınma Ajansı'ndan hazırlamış olduğumuz projelerle yetiştiricilerimizin birim alandan daha çok ürün, hayvandan daha çok gelir elde etmesi için tüm yeni teknikleri öğretmek açısından olsun onların daha çok kazanması için çeşitli projeler yapıyoruz. Elimizden geldiğince gayret ediyoruz. İşte bu manada sayın valimizin de destekleriyle DAP başkanlığına sunmuş olduğumuz “Sağlıklı Eller Hijyenik Sütler” projesi kapsamında hazırladığımız proje. Bu proje kapsamında yetiştiricilerimize çiftçilerimize eğitim vererek her köyümüze 1 adet olacak şekilde süt sağım makinesi dağıtmayı planlıyoruz. Bu proje kapsamında proje onay aldıktan sonra ihalesini yaptık ihale tamamlandı. Şu anda makine alım aşamasındayız. Tabii bu süreç içerisinde de köylerde vereceğimiz çiftçileri belirlemek için çalışmalara başladık. Gerekli duyuruları yapmaya başladık muhtarlarımıza resmi yazıyla da bildireceğiz. İnşallah projenin amacı köylerimizde artık Batı illerinde olağan olan normal olan sağım makinaları sisteminin bizde ilimizde uygulamak istiyoruz. Üzülerek söylüyorum çiftçilerimiz yetiştiricilerimiz sanki elle sağıldığın'da daha iyi süt alınır daha sıkıntısız olur düşüncesi var. Bu yanlış bir düşüncedir. makinalı sağım hem temiz süt edilmesi bakteriden hastalıktan dışarıdan alacağı bakterileri en az içeren temiz bir süt elde etmiş olacağız. Hem sütümüz temiz olacak, hayvan elle gelebilecek olan hastalıkları ya da sütün memede kalması gibi diğer problemler yaşamamış olacak yani makinalı sağımda hem hayvan için sağlıklı olacak hem de temiz bir hijyenik bir süt elde etmiş olacağız. Bu manada örnek olsun düşüncesiyle 382 köyümüze merkez ilçe dahil olmak üzere tüm ilçelerimizdeki köylere bir kişiye bu makinadan İnşallah vermeyi düşünüyoruz.”

 

İl Müdürü Düzgün; "Proje için başvurular şöyle olacak. Vatandaşın başvurusu bu pandemi süreci sebebiyle tüm vatandaşlarımızın ve müdürlüklerimize gelmesini istemiyoruz.  Hem onların iş yoğunluğunda onlara sıkıntı olmasın hem de bu pandemide bir hareketlilik olmasın düşüncesiyle muhtarlarımız aracılıyla başvuru dilekçelerini vermelerini bekliyoruz. Ben bu projeden, ben de faydalanmak istiyorum süt sağım makinesi almak istiyorum diyen her çiftçimiz basit dilekçelerle muhtarlarımıza versinler muhtarlarımız toptan bu dilekçeleri getirip il veya ilçe müdürlüğümüze teslim etsinler. Önümüzdeki hafta Cuma gününe kadar 15 günlük bir süre tanıyacağız. Yani ekim ayı başına kadar başvuru süresi devam edecek. Başvuruların tamamını aldıktan sonra Allah nasip ederse valilik kararıyla kura çekim komisyonları oluşturacağız.  Vatandaşa açık olacak şekilde kura çekimini yapacağız.  Yani adaletli ve şeffaf bir şekilde İnşallah yapacağız bu işi kimin kısmetine ise.  Hayvan varlığının sayısına şuna buna az yada çokluğuna bakmaksızın başvuran herkesi kura listesine katacağız. Kısmet kime çıkıyorsa. Tek şartımız var işletmesi olacak ve İşletmesinde büyükbaş hayvanı olacak. Hayvanı olan işletmelerde sayıya bakmaksızın tüm vatandaşlarımızın başvurusunu alacağız. Buradaki amacımız bir farkındalık oluşturmak."

 

Düzgün; "Kurada çıkan kişinin makinayı kullanmasını mecburi tutacağız. 2 yıl boyunca kontrolünü yapacağız. O makinanın yerinde kontrolünü yapacağız ki muhakkak kullanacak bir aileye vermek istiyoruz. Ayrıca bir husus daha var ki %30 eş finansmanlı olduğu için, yaklaşık 460 lira gibi bir rakam vatandaşın da katkısı olarak alacağız. Bu manada hem makinalı sağma geçişi özendirmek tanıtmak hızlandırmak amaçlı, hem de bu çiftçilerimize bir eğitim vereceğiz. Süt sağım sistemi ile ilgili, buzağı bakım besleme ile ilgili eğitim vereceğiz. Bu kapsamda pandemi önlemlerini de alarak peyderpey belli sayılarda kişilerle eğitim vermeyi de düşünüyoruz. Hem eğitim vermiş olacağız hem de bir kişiye de olsa dokunmuş olacağız. İnşallah hayırlı olmasını temenni ediyorum bu manada tüm çiftçilerimizin başvurmasını bekliyorum. Bugün için bu projede belki bir köyde bir kişiye vereceğiz ama önümüzdeki günlerde Allah nasip ederse kırsal kalkınma yatırımlarının desteklenmesi projesi kapsamında yeniden yayınlanacak tebliği bekliyoruz. Tebliğ yayınlandığında çağrıya çıkacağız. İşte o zaman herkes başvurabilecek isteyen herkese bir köyden onlarca kişiye hem de daha kaliteli olacak şekilde tam sistem kuracağımız bir sistem şeklinde de başvurabilecekler ve biz herkese destek vermek için çabalayacağız. O zaman İsteyen herkes makine ekipman desteği ne başvurabilir. Şimdi sadece bir kişiye demonstratif amaçlı eğitim amaçlı yani bir kişiye dokunalım düşüncesi ile yapmış olduğumuz bir projedir.  İnşallah hayırlı olmasını temenni ediyorum dedi."

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.