Danıştay Ayhan Bilgen Dönemi HDP Belediyesinin Dolmuş İhalesi Hukuka Aykırı Dedi

Kars Olay- Kars'ta, Ayhan Bilgen döneminde  dolmuş esnafına rağmen  ihaleye çıkarılan "toplu taşıma hattı ihalesi"nde dolmuşçu esnafı protestolarla hakkını aramış aynı zamanda mahkemeye gitmişti. Kars'taki yerel  mahkeme Bilgen'in yaptığı ihaleyi hukuka uygun bulmuştu.

 

Dolmuşçu asnafının Avukatı Mehmet Parlak, "Sözleşme süresi sona eren dolmuş ve özel halk otobüslerinin 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu’nun 45. maddesine göre 10 (on) yıl süre ile kiraya verilmesine, kiralama ihalesi ile ilgili her türlü iş ve işlemleri yapmak üzere encümene yetki verilmesine ilişkin Kars Belediye Meclisi'nin 07/10/2019 tarih ve 147 sayılı kararının" hukuka aykırı olduğu gerekçesiyle Danıştay'a taşıdı. Danıştay, "toplu taşıma hattı ihalesi"  "Hukuka aykırı" diyerek itirazı   haklı buldu.

 

 

Danıştay yapılan  itirazı, "Toplu taşıma hizmetlerinin hangi usullerle gördürülebileceğinin tahdidi olarak sayıldığı 5393 sayılı Kanun'da, söz konusu hizmetlerin imtiyaz, ruhsat, kiralama veya hizmet satın alma usullerinden birinin seçilmesi yoluyla gördürülebileceği belirtilmekte olup, bu hizmetlerin satış yoluyla gördürülebileceğine ilişkin bir düzenleme bulunmamaktadır.

 

2003 yılından bu yana dava konusu hatlar ile taşımacılık yapan davacıların karar öncesinde bilgilendirilmediği ve yeni duruma kendilerini hazırlayabilmeleri yönünde bir imkân sahibi olamadıkları açık olup, idare herhangi bir uyarı yapmadan ve geçiş süreci öngörmeden bir anda almış olduğu karar ile davacıların kira süresinin sona erdiğine karar vermiştir.

 

Davalı idare, davacıların etki etmesinin mümkün olmadığı tek taraflı kararıyla ekonomik bir değer taşıyan dolmuş ve özel halk otobüsü hatlarına ilişkin sözleşmeleri kendisinin belirlediği bir zamanda iptal ederek davacılar bakımından öngörülemez bir duruma sebep olmuştur.

 

Bu itibarla, kira süresinin bittiğinden bahisle sözleşmenin iptali sonrasında oluşacak yeni duruma uyum göstermeleri için davacılara bir geçiş süreci ve imkânı tanınmadan, iptalin olası sonuçları hakkında herhangi bir önlem almadan tesis edilen dava konusu işlemde hukuka uygunluk, davanın reddi yönündeki İdare Mahkemesi kararında ise hukukî isabet bulunmamaktadır.

Nitekim, Anayasa Mahkemesi'nin 07/04/2021 tarih ve 2018/20720 Başvuru No'lu kararı da bu yöndedir." diyerek itirazı haklı buldu ve yerel mahkemenin kararını, 577 sayılı Kanun'un 20/A maddesinin ikinci fıkrasının (i) bendi uyarınca kesin olarak (karar düzeltme yolu kapalı olmak üzere), 27/06/2022 tarihinde oy çokluğuyla dolmuşçu esnafının lehine bozdu. 

 

 Kars Şoförler Odası Başkanı Okan Ulakçı yaptığı açıklamada; "Temyizde  olan dosyamız dolmuşçu esnafının  lehine  sonuçlanmıştır. Adalet yerini buldu esnafımızın gözü aydın olsun" Dedi.

  • 4 / 1 Danıştay  Ayhan Bilgen Dönemi HDP Belediyesinin Dolmuş İhalesi Hukuka Aykırı Dedi 0

  • 4 / 2 Danıştay  Ayhan Bilgen Dönemi HDP Belediyesinin Dolmuş İhalesi Hukuka Aykırı Dedi 1

  • 4 / 3 Danıştay  Ayhan Bilgen Dönemi HDP Belediyesinin Dolmuş İhalesi Hukuka Aykırı Dedi 2

  • 4 / 4 Danıştay  Ayhan Bilgen Dönemi HDP Belediyesinin Dolmuş İhalesi Hukuka Aykırı Dedi 3

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.