SİYASET Haber Girişi : 22 Mart 2021 19:58

CHP Kars İl Başkanı Toraman, İstanbul Sözleşmesinin kaldırılmasına tepki gösterdi

CHP Kars İl Başkanı Toraman, İstanbul Sözleşmesinin kaldırılmasına tepki gösterdi
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kars İl Başkanı Taner Toraman, İstanbul Sözleşmesi hakkında CHP Kars Kadın Kolları İl Başkan Vekili Aygün Üstünyer ve partililerle birlikte basın açıklaması yaptı.

Kars Olay-  CHP Kars İl Başkanı Taner Toraman, “Türkiye’de kadına şiddet durmaksızın devam ederken, İstanbul Sözleşmesi de son haftalarda en fazla konuşulan gündem maddelerinden birine dönüştü. Kadına yönelik erkek şiddetinin önlenmesi noktasında kadınlar için hayati öneme sahip olan İstanbul Sözleşmesi, AKP iktidarı ve yandaş medya tarafından sık sık hedef alınıyordu. Gece yarısı operasyonu ile , Anayasayı yok sayan bir düşünce ile İstanbul sözleşmesini fesh etme kararı alındı.” dedi. “KHK ile uluslararası sözleşme feshine hukuk ihlaline hayır diyoruz ve TBMM göreve çağırıyoruz.”

 

 Başkan Toraman, “İstanbul sözleşmesi; Kadınların güçlendirilmesi yolu dahil, kadın ile erkek arasındaki temel eşitliği teşvik etmek, taraf devletlerin yetkililerine, görevlilerine, kurum ve kuruluşlarına kadına yönelik şiddetle mücadele yükümlülüklerine uygun davranmalarını sağlamaları, cinsiyete duyarlı politikalar geliştirmeleri, şiddeti önlemede ve mücadelede bütüncül politikaların uygulanması. Kadına yönelik şiddetle mücadele alanında faaliyet gösteren sivil toplum örgütleriyle etkin işbirliği tesisi, özel sektör ve medyanın kadına yönelik şiddetin önlenmesi amacıyla politika hazırlamalarını teşvik etmeyi. Şiddet eylemlerinin tekrarlanmasından korumak amacıyla gerekli hukuki ve diğer tedbirleri almayı, şiddete maruz kalanın şiddet gösterenden tazminat talep etmesini sağlamak üzere hukuki tedbirleri almayı şart koşar.

 

Türkiye Büyük Millet Meclisi kararı ile imza altına alınan İstanbul Sözleşmesi bir tek kişinin emri ile iptal edilemez. Uluslararası sözleşmeler yasa hükmündedir ve 15..07.2018 tarihinde Resmi Gazetede yayınlanan “Milletlerarası anlaşmaların onaylanmasına ilişkin Usul ve Esaslar hakkında Cumhurbaşkanlığı kararnamesinde” Cumhurbaşkanına Uluslararası Sözleşmeleri Fesih etme yetkisi verilmemiştir.

 

Bütünün hukuki yararına olan Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile içi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi ( bilinen adıyla İstanbul sözleşmesi) tek taraflı irade ile fesih edilemez. Bu sözleşmenin feshi iç hukukta 6284 sayılı Ailenin korunması hakkında kanunu da tartışmaya açık hale getirecektir. Buna müsaade edilemez. KHK ile uluslararası sözleşme feshine hukuk ihlaline hayır diyoruz ve TBMM göreve çağırıyoruz.

 

Bizler hep birlikte bu anti demokratik uygulamalara karşı dur demeye devam edeceğiz. Türkiye’ye aydınlık günleri bizler getireceğiz. İstanbul sözleşmesi yaşatır İstanbul sözleşmesinden vazgeçmiyoruz.” diye konuştu.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.