İLÇELER Haber Girişi : 04 Kasım 2019 00:28

Arpaçay'ın Düşman İşgalinden Kurtuluşunun 99'uncu Yıldönümü

Arpaçay'ın Düşman İşgalinden Kurtuluşunun 99'uncu Yıldönümü
Kars’ın Arpaçay İlçesi’nin düşman işgalinden kurtuluşun 99. yıldönümü düzenlenen etkinliklerle coşkuyla kutlandı
Arpaçay'ın Düşman İşgalinden Kurtuluşunun 99'uncu Yıldönümü

Kars Olay-Şiirlerin okunduğu, halk ozanlarının kahramanlı türküler eslendirdiği, Kafkas Dans gösterilerinin gösterisi ve mehteran takımının konseriyle renklenen etkinliklerde atlı geçişlerde açılan Türk bayrağı ayakta alkışlandı.

Kutlama etkinlikleri Arpaçay Kaymakamlığı ve Belediye Başkanlığı tarafından Cumhuriyet Meydanı'nda yapıldı. Atatürk Anıtı’na çelenk sunumu, saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla devam etti.

Arpaçay Kaymakamı Abdil Koç, Arpaçay Belediye Başkanı Erçetin Altay, Cumhuriyet Savcısı Mehmet Furkan Aydoğdu’nun halkın, öğrencilerin ve protokolün başramını kutlamasından sonra anlam ve önemini belirten konuşmayı Arpaçay Belediye Başkanı Erçetin Altay yaptı.

Başkan Altay, “Asırlardan beri her dönemde harp sahası olan ve ecdadımızın Orta Asya’dan batıya göç eden Türk Boylarının ve kahramanların kapısı, Anadolu’da kurulan Türk Devletlerinin serhat bekçiliğini yapan ilçemiz Arpaçay’ın düşman işgalinden kurtuluşunun 99. Yılını kutluyoruz.” dedi.

Başkan Altay, 99 yıl önce yaşananları şöyle dile getirdi:

“Türklere elinden geldiği kadar acımasız katliam yapan Ermeniler eski hınçlarını almak için, zalimce ilçemiz ve ilçemize bağlı Türk köylerine saldırarak kadın çocuk ve yaşlı demeden katliamlarını sürdürmüşlerdir. Buna göre halkımız artık Osmanlı Devletinden bir yardım beklemeden, bölge milis kuvvetleri oluşturarak kahraman mahalli kişilerin etrafında toplanmak suretiyle ile, ilçemiz kaymakamlık görevi yapan Kocaoğlullarından Öğretmen Mehmet Bey, Koç köyünden Kafkas Topçu, 11’inci Alayından Nesip oğlu Ahmed Bey, Bucalı Köyünden Elbeyi oğlu Bekir Bey, Bardaklı Köyünden Ethem oğlu İbrahim Bey, Tepe köyünden Alibey, Susuz Porsuklu köyünden Gülizar oğlu Abdullah Bey, Susuz Kızıl Kiliseli Selim Bey, Dağ köyünden Seferrilerden Daşdan Ağa isimlerindeki mahalli kahramanlar canları pahasına mücadelelerini sürdürmüşlerdir. Kelbayı Mehmet beyi esir almak isteyen Ermeniler iki köyümüzü esir almıştır. Karşılığında Kalbayı Mehmet Bey’i isteyerek iki köyün halkının bağışlanması istenmiştir. Bunu duyan bölgemizin halkı Mehmet Bey’in gitmesini istememiş ise de Mehmet bey öne atılarak gitmek istemiş, bunu gören Ermeniler ise kendi milleti kendi toprağı için kahramanca ölmeyi kabul eden bu kahramanı biz öldürmeyeceğiz diyerek af etmişleridir.

Tepe köylü Alibey, Şahnalar ve çevresinde başlatılan Ermeni katliamlarını durdurmak için, tren ile gönderilen Ermeni kuvvetlerini Şahnalar köprüsüne bomba koyarak imha etmişlerdir. Bu arada bomba sesine gelen İncedere ve Şahnalar köylerindeki Ermeni birlikleri ile çatışmaya giren Karakale köyünden Kemer oğlu Hüseyin Bey, Bardaklı Köyünden Ethem oğlu İbrahim Bey saatlerce çatışarak İncedere yanında bulunan Kurt tepesinde şehit olmuşlardır. Günün kararması ile Gazi Ahmet Muhtar Paşa idaresinde bulunan kuvvetlerimiz geri çekilerek kuvvetlerini takviye ederek aniden yaptığı baskınla şehitlerimizin naaşlarını geri alıp, Ermenilere ağır zayetler vererek geri kalanları da esir almıştır.

Belirttiğim gibi bu memlekete topraklarının her karışı için binlerce şehit veren milletimiz düşmana karşı göğsünü gererek vatanı kurtarmışlardır. Acımasız Ermenileri Türk topraklarından sonsuza denk kovmuşlardır. Ulu Önder Atatürk’ün emri ile şanlı Türk Ordumuzun şark cephesi komutanı Kazım Karabekir ve Halit Paşa’nın komutasındaki kahraman ordumuzun şark cephesine gelmesi ile kuvvetler birleşir ve 3 Kasım 1920’de serhat ilçemiz Arpaçay düşman işgalinden kurtularak ana vatana kavuşturulmuştur.”

Başkan Altay ayrıca, “Bu sevinçli günü kurtuluş bayramımızı bize bahşeden Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ü ve şehitlerimizi rahmetle, Gazilerimizi de saygı ile anarak Kurtuluş Bayramımızın bütün Arpaçaylılara kutlu ve mutlu olmasını diler, hepinizi saygı ve sevgiyle selamlıyorum.” diye konuştu.

Program öğrencilerin şiirleriyle devam etti. Atatürk İlkokulundan Narin Nisa Altay “Arpaçay”, Kasım Ortaokulundan Tolga Yıldırım “Bu Vatan Kimin?”,  Şeyh Şamil İmam Hatip Ortaokulundan Neslihan Deniz “Arpaçay”, Arpaçay YBO’dan Yudum Duman ise “Şeyh Şamil” şiirleri okudular.

Halk ozanları Gültekin Bulutoğlu, Mahmut Karataş, Bahattin Yıldızoğlu, İrfan Eyüpoğlu, Ercan Şimşekoğlu ile Gökmen Dursunoğlu da kahramanlık türküleri ve şiirlerini seslendirdiler.

Vatandaşların atlı geçiş töreni ise büyük alkış aldı. Atlıların Türk bayrağıyla geçişleri büyük alkış aldı.

Kafkas Üniversitesi Grup Akka Dans Topluğu’nun Kafkas Oyunları gösterisi ise izlemeye değerdi. Kahramanlık figürlerini sahneleyen AKKA Dans Toplululğu’nun ateşli gösteri ise nefesleri kesti. Gösterileri “Hoş Gelişler Ola Mustafa Kemal Paşa” marşıyla tamamyayan ekibi, Türk Bayrağını açınca protokol vatandaşlar ayakta alkışladı.

Etkinlikler Erzurum Yakutiye Belediyesi Mehteren takımının gösterisiyle sona erdi.

Düzenlenen törenlere; Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı Kars Milletvekili Prof. Dr. Yunus Kılıç, Arpaçay Kaymakamı Abdil Koç, Arpaçay Belediye Başkanı Erçetin Altay, AK Parti Kars İl Başkanı Adem Çalkın, Cumhuriyet Savcısı Mehmet Furkan Aydoğdu, İlçe Jandarma Komutanı Yzb. Görkem Işıklar, Azerbaycan Kars Başkonsolosu Nuru Guliyev, Kars İl Genel Meclis Başkanı Muzaffer Yağcı, Kars Ticaret Borsası Başkanı Metin Durmuş, il genel meclis üyeleri, belediye meclis üyeleri, daire amirleri, öğrenciler, öğretmenler ve vatandaşlar katıldı.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.