Ani'nin Fethinin 956. Yıl Dönümü Kutlandı

Ani’nin Selçuklu Sultanı Alparslan tarafından 16 Ağustos 1064 yılında fethedilmesinin 956 yıl dönümü çeşitli etkinliklerle kutlandı.

Kars Olay-Etkinlikler kapsamında Ani Örenyeri’nde bulunan Fethiye Camii (Büyük Katedral) önünden Aniörenyeri’nin giriş bölümü olan Arslanlı Kapı’ya kadar yürüyüş gerçekleştirildi.

 

Yürüyüşün ardından Sultan Alparslan ve tüm şehitlerimiz için Kur’an-ı Kerim tilaveti ve dua okundu.

 

Vali Vekili Mehmet Zahid Doğu, basın mensuplarına yaptığı açıklamada Anı’nın 1064 yılında Sultan Alparslan tarafından fethedilmesi ile ecdadımızın Anadolu’ya giriş yaptığını, ardından da 1071 yılında Malazgirt Zaferi’nin elde edilerek Anadolu’nun vatan yapıldığını, bu zaferlerden önce de ilimizin manevi hamisi Ebu’l Hasan Harakani Hazretleri gibi bazı alperenlerin Anadolu’ya gelerek fetihlere öncülük ettiğini vurguladı.

 

Fethin ardından Sultan Alparslan tarafından Anı’ya şehristan ismini verdiğini belirten Vali Vekil Doğu, Sultan Alparslan’ın komutanlarından olan Manucahr tarafından da şehrin surlarının yapıldığını, Manucahr’ın adını taşıyan caminin restore edilerek hizmete sunulacağını belirterek, Ani Örenyerinde yapılan kazı ve restorasyon çalışmalarıyla buradaki eserlerin gün yüzüne çıkarılacağını ve gelecek nesillere taşınacağını söyledi.

 

Dünyayı ve ülkemizi etkisi altına alan pandemi nedeniyle kapsamlı ve geniş katılımlı bir kutlama yapılamadığını belirten Mehmet Zahid Doğu, maske, sosyal mesafe ve hijyen kurallarına riayet ederek sınırlı bir anma programı yapılabildiğini söyledi.

 

Daha sonra kutlama programı kapsamında Kafkas Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi ve Ani’de yürütülen kazı Başkanı Muhammet Arslan’ın moderatörlüğünde gerçekleştirilen “Ani’nin Fethi” konulu panel düzenlendi.

 

Panelde Kafkas Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hüseyin Doğan ile Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Alper Altın sunum yaptı.

 

Sunumların ardından katılımcılara ve davetlilere fetih pilavı ikram edildi.

 

Anı’nın fethi 956’ıncı kutlama etkinliklerine Vali Vekili Mehmet Zahid Doğu, Vali Yardımcısı Selçuk Haskırış, Kafkas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüsnü Kapu, Emniyet Müdürü Yavuz Sağdıç, İl Jandarma Komutanı Albay Hidayet Arıkan, İl Kültür ve Turizm Müdürü Hayrettin Çetin ile kamu kurumlarının yöneticileri,  STK temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.


16.08.2020 22:56:00