DÜNYA Haber Girişi : 05 Haziran 2020 00:45

ABD’de Generalliği Reddeden Karslı

ABD’de Generalliği Reddeden Karslı
ABD’nin generallik teklifini, “Burada general olacağıma Türk Ordusunda er olmayı tercih ederim” diyerek elinin tersiyle iten Kars Sarıkamışlı Hacı Altıner.

Kars Olay-Kore Savaşı’nda gösterdiği olağanüstü başarıyla Rambo filmlerine ilham veren, ABD’nin  generallik teklifini, “Burada general olacağıma Türk Ordusunda er olmayı tercih ederim” diyerek elinin tersiyle iten Kars Sarıkamışlı Hacı Altıner, sosyal medyanın yeniden gündemine oturdu.

 

Bundan yaklaşık 70 yıl önce Türkiye Kore‘ye asker göndermeye karar verince, gönüllü askerlerden bir tanesi de  Karslı Hacı Altıner oldu ve 17 Ekim 1950’de Kore’ye ayak basan ilk Türk birliğinin içerisinde yer aldı.

 

Türk ordusu Kore‘de ciddi kayıplar verdi. Kimi kaynaklara göre; 734 askerimiz şehit, 2 bin 147 askerimiz gazi, 234 askerimiz esir olurken, 175 askerimiz ise savaşta kayboldu.

 

En büyük kayıp ise Türk Tugayı‘nın Çin Halk Kurtuluş Ordusu birliklerine karşı direndiği ‘Kunu-ri Muharebesi’nde  yaşandı.

 

26 Kasım 1950‘de Çin kuvvetlerinin Amerikan ikinci tümenine ve Güney Koreliler’e ağır kayıplar vermesiyle başlayan Kunu-ri Muharebesi‘nde, 9. Kolordu’ya bağlı Türk Tugayı’nın görevi, Kunu-ri‘den daha kuzeyde bulunan Tockhon Kasabası’na girmekti.

 

Müttefikimiz ABD, kasabada Çin kuvvetleri olduğunu öğrenince bölgeden geri çekilmişti. Ancak Türk Tugayı bundan habersizdi. Zira bir iddiaya göre Türk Tugayı, İngilizce verilen çekilme talimatını anlamamıştı. Bir başka iddiaya göre ise irtibat eksikliğinden dolayı yoluna devam etmişti.

 

Tarihler 28 Kasım’ı gösterdiğinde Türk askeri, köprüden geçmiş kasabaya doğru ilerliyordu. Karslı Hacı Altıner ise birlikteki makineli tüfek nişancısıydı.

 

29 Kasım sabahına doğru birden kıyamet koptu. Savaş başlamıştı ve Hacı Altıner kendini öyle bir kaptırmıştı ki 13 kurşun yediğini bile anlamadan sandığındaki tüm mermileri Çinlilerin üzerine boşalttı.

Ta ki 14’üncü mermi sol kolunu kırıncaya dek!
Bundan sonra ateş edemedi Hacı Altıner… Ama pes de etmedi! Niyetinde Türk askeri geri çekilirken Çinlileri oyalamak vardı.  Birliğine, “Beni burada bırakın. Siz çekilirken zaman kazandırırım” diye bağırdı.

 

Dediğini de yaptı! Çinlileri oyalamayı, boğazı bir şekilde koruyup sabaha çıkmayı başardı.

 

Ancak artık hiçbir umudu kalmamış, ölümün soğukluğunu iliklerinde hissetmeye başlamıştı.

 

Tam o sırada bir mucize yaşandı. Yoldan geçen bir Amerikan konvoyu, Hacı Altıner’i fark etti.

 

Altıner tedavi için hemen sahra hastanesine götürüldü ama yarası çok ağırdı. Bu nedenle derhal Amerika’ya gönderildi ve bir sene boyunca çeşitli ameliyatlar geçirdi.

 

Bu dönemde ABD başkanı Truman tarafından şeref misafiri sıfatıyla ağırlandı, kendisine madalya takdim edildi. Hatta ABD’de eyalet eyalet gezdirilip ‘büyük kahraman’ olarak halka gösterildi.

 

Kendisine Amerikan vatandaşlığı ve orduda fahri generallik önerildiğinde ise “Burada general olacağıma, Türk Ordusunda er olmayı tercih ederim” diyerek tarihi bir yanıt verdi.

 

Hacı Altıner‘in kahramanlığı bununla da bitmedi!
Kore Savaşı‘ndan tam 24 yıl sonra, 20 Temmuz 1974’te Kıbrıs Harekatı başladı. Türkiye ile ABD bu olayda ters düşünce Hacı Altıner, ABD Başkanına tarihi bir mektup yazdı.

 

Amerika’da nasıl tanındığını, koskoca Çin birliklerini nasıl durdurduğunu teker teker hatırlattı.

 

Hala o kudrete sahip olduğunu, gerekirse yaşına bakmadan Amerika ile tek başına savaşabileceğini belirtti ve ABD‘den aldığı madalyayı iade etti.

 

Kaynak ve Derleyen: Kars'ın Değerleri Ali Parim

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.