KARS Haber Girişi : 14 Mayıs 2020 12:59

Kuyucuk Gölü Eski Günlerine Dönüyor

Kuyucuk Gölü Eski Günlerine Dönüyor
Kars ValisiTürker Öksüz’ün talimatıyla Kars Valiliği öncülüğünde hayata geçirilen Kuyucuk Gölü Kurtarma Projesi’nde sevindirici gelişmeler yaşanıyor.

Kars Olay-Yaklaşık 9 ay önce başlatılan çalışmalar sonucunda günde 16 saat süre ile saniyede 27 litre can suyu Kuyucuk Gölü ile buluştu. Son haftalarda yağan yağmurların da etkisiyle göl eski haline yavaş yavaş dönmeye başladı. Geçen hafta 57 türden 3 bin 178 kuş Kuyucuk Gölü’nü ziyaret etti. Göle özel olarak kurulan meteoroloji istasyonu ile göldeki iklim değişikliği de takip edilmeye başlandı.

 

Proje ortakları tarafından da haftalık olarak göldeki kuşların ve suyun durumunun izlenilirken, ayrıca uzun vadeli kurtarma çözümleri de adım adım uygulanmaya devam ediliyor.

 

KUYUCUK GÖLÜ’NÜ KURTARMA PROJESİ
Türkiye’nin 13’üncü, Doğu Anadolu’nun ilk Ramsar alanı olan Kuyucuk Gölü’nün 2019 yılında kuruması nedeniyle Kars Valisi Türker Öksüz’ün girişimleriyle gölün kurtarılması için çalışma başlatılmıştı. İstanbul Teknik Üniversitesi’nden konunun uzmanı akademisyenler ve Kuzeydoğa Derneği tarafından yapılan teknik çalışmalar sonucunda sorunlar tespit edilerek kısa ve uzun vadeli çözüm önerileri sunulmuştu.

 

Vali Türker Öksüz’ün talimatıyla Kuyucuk Gölü’nün kurtarılması için kısa vadeli çözüm önerisi acilen hayata geçirilerek İl Özel İdaresi ve Devlet Su İşleri 24.Bölge Müdürlüğü koordinesinde zemin etütleri yapılarak sondaj kuyusu açılması ve İl Özel İdaresi tarafından sondaj kuyusundan göle su taşıyacak iletim hattı inşa edilmesiyle Aralık ayı sonundan itibaren sondaj kuyusundan göle su verilmeye başlanmıştı.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.