KARS Haber Girişi : 04 Temmuz 2019 15:05

Kars DSİ'den 'Kars Barajı Su Mu Sızdırıyor?' Haberine Açıklama

Kars DSİ'den 'Kars Barajı Su Mu Sızdırıyor?' Haberine Açıklama
Kars Olay Gazetesinin manşetine taşıdığı "Kars Barajı Su Mu Sızdırıyor?" haberine ilişkin Kars DSİ 24. Bölge Müdürlüğü'nden açıklama yapıldı.

Kars Olay-"Kars Barajı Su Mu Sızdırıyor?" Başlıklı haberimizin ardından DSİ 24. Bölge Müdürlüğü Basın ve Halkla İlişkiler Birimi tarafından haberin "tezkip" edilmesi istenmiştir. Tezkip kararının sadece mahkeme ile verilebileceğinin altını çiziyor, sorumlu habercilik ve cevap hakkı anlayışımız doğrultusunda açıklamayı yayımlıyoruz.. 

 

Kars DSİ 24. Bölge Müdürlüğü Basın ve Halkla İlişkiler Birimi tarafından yayımlanan açıklama şöyle: 
"Kars Barajı Su mu Sızdırıyor diye ifade edilen haberin içeriği ve dayanakları, 28.06.2019 tarihinde DSİ 24. Bölge Müdürlüğümüz ve DSİ Genel Müdürlüğümüz web sayfalarında, facebook sayfasında ve Kars Olay’ın da içinde olduğu tüm yerel basına, söz konusu barajımızda %93 doluluğa ve 169 milyon metreküp depolama hacmine erişildikten sonra gerçekleşen kademeli su düşürme ile ilgili bilgi paylaşıldığı halde, doğru habercilik, güvenilir haber ve bilgilendirme adına kurumumuzun görüşüne başvurulmadan yapılan haber maalesef yanlış ve amacını aşan bir çalışma olmuştur. Teknik bir konuda işin ehli olan ve sürekli basınla yakın çalışan kurumumuz ile irtibata geçmeden, sözüm ona baraj konusunda uzman! Köylülerimize atfen içerikten yoksun, amacı müphem manşet haber olmuştur. 
Ayrıca haberde paylaşılan fotoğraflardan da görüleceği üzere, baraj yapısından sızan bir su değil! Kaldı ki bu tip barajlarda ve benzer zeminlerde proje yapım aşamasında kabul edilebilir miktarda su sızıntılarının barajdan bile olması normal ve teknik olarak beklenen bir husustur. Bu konuda ülkemizde 700 kadar baraj inşa etmiş ve milletimizin hizmetine sokmuş DSİ Genel Müdürlüğü, alanında söz sahibi yetkin ve etkili bir kurumdur. Daha önce paylaştığımız aşağıdaki bilgi metninde de ifade edildiği üzere; ihtiyaç duyulacak yan sahillerdeki enjeksiyon perdelerin uzatılması ve çevre koruma tedbirleri gibi ilave çalışmaların da maksimum su yüksekliğinden menfi etkilenmemesi için yapılması sağlanacaktır. denilmiştir. Haberde kullanılan resimlerde görülen sular,  yan sahillerin ve barajın oturduğu zeminin jeolojik yapısı nedeniyle, suyun yükselmesine paralel olarak baraj dışındaki yan doğal yamaçlardan sızan sular olup, buna yönelik çalışmaları yapacağımızı zaten belirtmiş idik. Bu durumdan, barajın yıkılması, güvenliği, su tutmaması gibi bir sonuç çıkarmak doğru olmadığı gibi, yanıltıcı ve amacını aşan bir ifade olmuştur. Kaldı ki Kars barajımızda biz maksimum doluluğa ulaştık ve ondan sonra dipsavaktan su tahliyesine aşağıda belirtilen nedenlerden dolayı tahliyeye başladık. Kars Çayının yıllık akışı, Kars Barajımızı üç defa doldurup boşaltacak yüksekliğe sahip olup, belirtilen ihtiyaçlar giderildikten sonra, dipsavak kapatılarak en kısa zamanda tekrar maksimum doluluğa ulaştırılacaktır. Söz konusu haberden önce yerel basına bilgilendirme amacıyla gönderilen haber metin aşağıda tekrar sunulmuştur."

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.