EKONOMİ Haber Girişi : 24 Ocak 2020 10:06

KAİ Ankara Tanıtım Günleri Başladı

KAİ Ankara Tanıtım Günleri Başladı
Bu yıl 23-26 Ocak 2020 tarihleri arasında 4’ncüsü düzenlenen Ankara ANFA Fuar ve Kongre Merkezi’ndeki “Kars-Ardahan-Iğdır Tanıtım Günleri”ne Kars Valisi Türker Öksüz de katıldı.

Kars Olay-Kars-Ardahan-Iğdır Tanıtım Günleri” açılış programına, son Başbakan Binali Yıldırım, Vali Türker Öksüz, Ankara Valisi Vasip Şahin, Ardahan Valisi Mustafa Masatlı, Iğdır Valisi Enver Ünlü, AK Parti Kars Milletvekilleri 65.Dönem Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Tarım Orman ve Köy İşleri Komisyonu Başkanı Prof.Dr.Yunus Kılıç, Kars-Ardahan Iğdır Dernekler Federasyonu Başkanı Erdoğan Yıldırım, bakanlıkların üst düzey yetkilileri, belediye başkanları ve vatandaşlar katıldı.

 

Saygı duruşu ve İstiklal Marşımızın okunmasıyla başlayan programda Doksan bin Al yıldız Oratoryosu, âşıklar dinletisi ve halk oyunları gösterileri sunuldu.

 

Programda bir konuşma yapan Vali Türker Öksüz, serhat illerimiz olan Kars, Ardahan, Iğdır’ın tarihi ve kültürel zenginliklerini, eşsiz doğal güzelliklerini, sanatını ve tarihini tanıtmak ve yükselen turizm değerlerini daha geniş kitlelere duyurmak amacıyla ‘Kars, Ardahan ve Iğdır Serhat İlleri Tanıtım Günleri’nin düzenlendiğini söyledi.

 

Asırlardan beri birçok Türk boyuna ev sahipliği yapan serhat illerimizin, ilk çağlardan günümüze kadar olan tarihi süreçte son derece önemli jeostratejik ve jeopolitik bir merkez olduğunu belirten Vali Öksüz, “Selçuklu sultanlarından Sultan Alparslan, 1064 yılında Ani’yi fethederek serhat illerini Türk yurdu yapmıştır. Serhat illeri, Osmanlı idaresine geçtikten sonra bir yandan büyürken bir yandan da fetihler için önemli bir ikmal merkezi olmuştur. Milli mücadelemizin ilk milli teşkilatları ve ilk milli hükümetini kuran yine bu iller olmuştur. Cenubi Garbi Kafkas Hükümeti, Mondros Mütarekesi’nden sonra Doğu Anadolu'da kurulan ve Kars, Artvin, Ardahan, Batum, Gümrü, Sarıkamış, Nahcivan ve Ordubad bölgesini kapsayan bir cumhuriyettir. Cenubi Garbi Kafkas Hükümeti; anayasası, meclisi, hükümeti olan, bağımsız cumhuriyet olarak kurulan bir devlettir. Tüm bunları değerlendirdiğimizde Kars, Ardahan ve Iğdır’ın siyasi, sosyal ve kültürel geçmişi, bölgemizin şanlı tarihimizdeki önemini açıkça ortaya koymaktadır. Kars, Ardahan ve Iğdır illerimiz; Sarıkamış şehitlerinin diyarı, Ebu’l Hasan Harakani mekânıdır.” şeklinde konuştu.

 

Vali Türker Öksüz, Kars, Ardahan ve Iğdır’ın önemli tarihi, kültürel ve doğal değerlerine de vurgu yaparak, “ Dünya kültür mirası listesine giren Ani Örenyeriyle, Anadolu’daki ilk Türk camisi olan Ani’deki Ebu Menuçehr Camii’yle, Kars kalesiyle, tabyalarıyla, baltık mimari tarzı yapılarıyla, Sarıkamış kayak merkeziyle, Çıldır, Kuyucuk ve Aygır gölleriyle, Ardahan kalesiyle, Şeytan kalesiyle, Cancak kalesiyle, kura nehriyle, Iğdır’daki kervansarayıyla, Tuzluca’daki tuz mağaralarıyla, Karakoyunlu’daki koçbaşıyla, Aralık’taki Kolikent kümbetleriyle, Kültepe höyüğüyle, aşıklık geleneğiyle, Damal bebekleriyle, folkloruyla, Kağızman’ın uzun elmasıyla, kendine özgü aromaya sahip Kağızman ve Iğdır kayısısıyla, bin bir çiçekle bezenmiş yaylalarıyla, bağları-bahçeleriyle, balıyla, kaşarıyla ve daha birçok tarihi, kültürel ve doğal zenginliğiyle, çok önemli bir kültür ve turizm potansiyeline sahiptir.” diye konuştu.

 

Kars, Ardahan ve Iğdır yöresinin yerel lezzetler bakımından da çok zengin bir bölge olduğunu,  bu açıdan bakıldığında çok çeşitlilik sunduğunu ve ilk akla gelenin, özgün lezzetiyle, sunumuyla kaz olduğunu vurgulayan Vali Türker Öksüz, “ Kars, Ardahan ve Iğdır bölgesel olarak Kafkasya ve Orta Asya ülkeleriyle ilişkilerini geliştirmek zorundadır. Bunun için de sahip olduğumuz potansiyeli ortaya koymak, bunu tanıtmak zorundayız. İşte bu tanıtım günlerinin de illerimizi anlatma, tanıtma ve gurbetteki hemşehrilerimizle kaynaşma anlamında önemli bir süreç olduğunu düşünüyorum. Bizler; hükümetimizin de destekleriyle, valiliklerimiz, milletvekillerimiz, yerel yönetimlerimiz, üniversitelerimiz, kamu kuruluşları, sivil toplum kuruluşları ve özel sektör kuruluşlarıyla birlikte sahip olduğumuz ekonomik, kültürel, tarihi potansiyelleri daha ileriye taşımanın, serhat illerimizi daha ileriye götürmenin gayreti içerisindeyiz. Burada dört gün boyunca yapacağımız tanıtımlarla, sergileyeceğimiz ürünlerle Kars, Ardahan, Iğdır hakkında bir fikir sahibi olunabilir elbette. Ancak; herkese tavsiyemiz hangi mevsim olursa olsun Kars, Ardahan ve Iğdır illerimize gelerek, sahip olunan bütün bu güzellikleri yerinde görmeleri, yaşamalarıdır.” ifadelerine yer verdi.

 

Yapılan konuşmaların ardından stantlar gezilerek sergilenen ürünler hakkında bilgiler alındı, misafirlere kaşardan hazırlanan döner ikram edildi.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.
  • Hayrullah 26 Ocak 2020 18:07

    Sn, Ahmet Arslan ile sn, yunus kılıç ve sn, valimiz karsımız için büyük nimetdirler Allahu CC bu üç kardeşimiz den razı olsun...