KÜLTÜR-SANAT Haber Girişi : 17 Haziran 2019 15:46

264 Yıllık Tarihi Tabya Koyun Ağılı Oldu!

264 Yıllık Tarihi Tabya Koyun Ağılı Oldu!
Osmanlı tarafından 1855 yılında yaptırılan Karadağ Tabya, Arap Baba Tabya ve Kerimpaşa Tabyaları koyun ağılı olarak kullanılıyor.

Kars Olay-Osmanlı tarafından 1955 senesinde yaptırılan Cephanelik binalarından olan Karadağ Tabya, Arab Baba Tabya ve Kerimpaşa Tabya ile Kars Kalesi Araında yapılan en önemi tarihi yapılan bir taraftan kadeirne terk edilirken diğer taraftan da çobanlar tarafından koyun ağılı olarak kullanılıyor.
Cephanelik  olarak 1855 yılında inşa edilmiş, bu Cephanelik hayvan besiciliğinde kullanılmakta. Evet yanlış okumadınız çünkü bu muhteşem yapı içerisinde hayvan besiciliği yapılmakta yani yetkililer yılda bir iki kez Kars Turizmini nasıl kalkındırırız konusunu konuşurken, onlar  masada konuşa dursun Kars'taki  tarihi yapılar ve Tabyalar ise hayvancılık yapan vatandaşlar tarafından hayvanları için ağıl olarak kullanılmaya devam ediliyor. Cephanelik olarak inşa edilen ve içerisi cephane olarak doldurulan bu cephanelik, Arap Tabya, Karadağ Tabya ve Kars Kalesi ile Gemli Tabyaya Cephane ulaştıran merkez olarak kullanılmak üzere 264 yıl önce inşa edilmiş. Bu merkezi Cephanelikten üç adet var Kars'ta aynı özelliği taşıyan Doğu Kışla içerisinde Atatürk Kültür Merkezi olarak kullanılan, biri de Kars Kalesi Arkası Camlı Köşkün altında çukur tabyanın yanında bulunmaktadır. Bunlar tabyaların cephanelik ihtiyacını karşılayan müstakil binalardır. 1877 yılında Rus'lar tarafından cephanelik olarak'ta kullanılmıştır.
Şimdi asıl konu şu Kars'ta tabyalar bir bir yok olmaya devam ederken. Yetkililerden bir tek ses çıkmaması düşündürücü, Kars'ta turizm sadece masa başında konuşulması kentin bir nevi de tarihi yapılarının unutulduğu anlamına geliyor. Fotoğraflarda da görüldüğü gibi 264 yıldır ayakta duran Cephanelik binası içerisinde koyun sürülerinin kaldığı ve tabya cephaneliğinin onca savaştan sapasağlam çıkmış ancak gelin görün ki ilgisizlik ve sahipsizliğin kurbanı olacak. Umarız yetkili ve ilgili kurumların bu görüntüye verecekleri bir cevapları vardır.?


Kaynak: KarsPusula / Adem Alp

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.